Samenwerken loont

 

Voorruit schoonmaken, motor afstellen en sturen!

'Men' lijkt het er deze dagen erg over eens te zijn: de corporatiesector is de weg kwijt. Er is geen adequaat toezicht en  corporaties lijken onverantwoord met geld te smijten. Ik moet eerlijk zeggen dat sommigen binnen de sector er ook inderdaad een potje van maken: overmatige gouden handdrukken, het opkopen van stukken land (bos, landbouw) waar nooit gebouwd mag worden, megalomane projecten, ordinaire zelfverrijking, ogenschijnlijke speculatieve beleggingen en onvoldoende klantgevoel zijn daar recente voorbeelden van.

Op die manier doet de sector zichzelf de das, of beter de strop, om. Er is blijkbaar te weinig intern reinigend vermogen om evidente excessen aan te pakken. De categorie 'evidente excessen' bestaat voor mij uit voorvallen die ik niet aan mijn moeder uit kan leggen. De zaken die ons gezond verstand te boven gaan. Dat zijn de gebeurtenissen die in de media (terecht) breed worden uitgemeten en die huurders in de mening sterken dat het geld nog steeds over de drempels klotst. Dezelfde huurder hoort dat het onderhoud een jaartje wordt uitgesteld, vanwege financiële problemen...

De sector laat zich hierdoor in een hoek zetten; handjes op de rug en gezicht naar de muur - ga je maar schamen! En, tenzij er iets wezenlijk verandert in de hoofden van betrokkenen, komt de sector de hoek ook niet meer uit. De noodzakelijke veranderingen komen namelijk te langzaam, te gefragmenteerd en te weinig visionair tot stand. En dat terwijl de sector eigenlijk al in de hoek staat. Er zit immers weinig beweging in de woningmarkt, het Europa dossier maakt maatschappelijk verantwoord ondernemen lastig, de bijdrage huurtoeslag van 2014 e.v. zal de corporaties van binnenuit uithollen en de overheid aast op het kapitaal van de sector.
Ik ben van mening dat krachten buiten de corporatiesector de komende jaren voor 80% de toekomst van de sector bepalen. Tenzij van binnenuit de sector het besef ontstaat dat op korte termijn actie nodig is om woningbouwcorporaties op het juiste spoor te zetten.

Waar de corporatiesector dringend behoefte aan heeft is schone ramen, een afgestelde motor en sturing:
Zonder sturing, een afgestelde motor en schone ramen  - en de juiste mix daarvan - zullen woningcorporaties verder de weg kwijtraken. Op enig moment rijdt de sleepwagen hen weg ..... en wat is dan het alternatief?

Recente Artikelen

» meer artikelen

Word lid van ons netwerk!

Lees Meer


Twitter